Krem ze szparagów
Składniki: 500 g zielonych szparagów, 500 ml bulionu warzywnego, 100 ml śmietanki kremówki, 5 łyżek płatków parmezanu, oliwa z oliwek, pęczek bazylii
Przygotowanie: Jeśli szparagi mają grube, twarde końce, odetnij je lub obierz. Gotuj je związane sznurkiem, „na stojąco” - tak, aby czubki wystawały ponad powierzchnię wody. Miękkie szparagi pokrój, za pomocą blendera wymieszaj bulion ze śmietanką, 2 łyżkami parmezanu, bazylią i szparagami. Podawaj z płatkami parmezanu i kilkoma kroplami oliwy.
Biała pizza
Farsz: 200 g mascarpone, 50 g kwaśnej śmietany, 20 białych szparagów, 2 kulki sera mozzarella, 2 jaja
Ciasto: 500 g mąki, 200 ml wody, 30 ml oliwy, 15 g świeżych drożdży, 7 g cukru
Przygotowanie: Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem. Wymieszaj je z mąką, oliwą i wodą oraz solą, wyrobione ciasto odłóż na 30 min, by urosło. Szparagi obierz, odłam twarde końcówki, gotuj związane sznurkiem około 8 minut. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną i jajami. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na jedną dużą pizzę lub podziel na mniejsze porcje, by otrzymać 5 małych placków. Każdy z nich posmaruj masą mascarpone, wyłóż na nią pokrojone szparagi, całość posyp pokrojoną drobno mozarellą, odrobiną soli i pieprzu, piecz 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Szparagi z **jajkiem w **koszulce
Składniki: 10 szparagów (zielone lub białe), 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub podobnej, 2 jaja, sól, pieprz, 1 łyżka masła
Przygotowanie: Szparagi ugotuj w osolonej wodzie. Każdego szparaga owiń w kawałek szynki. Do kubka/szklanki włóż kawałek folii przeźroczystej (niech jej brzegi wystają poza naczynie). Do folii rozbij jajko. Końcówki folii zwiąż tak, by jajko nie wyciekło. Takie „pakunki” włóż do wrzątku na 3-4 minuty. Po tym czasie rozwiń folię. Szparagi owinięte w folię przysmażaj na maśle, podawaj z jajkami w koszulkach.
Sałatka z **zielonych szparagów**
Składniki: 50 g orzeszków piniowych, 50 g parmezanu, pęczek zielonych szparagów, oliwa z oliwek, cytryna
Przygotowanie: Orzeszki wrzuć na patelnię bez tłuszczu, grilluj przez 1-2 minuty. Od szparagów odetnij grube końce. Weź obieraczkę i za jej pomocą pokrój szparagi w cieniuteńkie paski. Zagotuj wodę, wrzuć pokrojone szparagi dosłownie na pół minuty, po tym czasie odsącz je, przelej zimną wodą. Wymieszaj w misce z oliwą, sokiem z cytryny, orzeszkami i świeżo startym parmezanem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?