Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na majówkę

Ania Starmach
Życie ze smakiem. Nie ufam prognozom pogody, ufam swojej intuicji, a ta podpowiada mi, że majówka to będzie idealny czas na piknik! Dlatego dziś łatwe i smaczne dania, które najlepiej smakują na trawie!

Serowe krakersy

Składniki:

100 g startego żółtego sera, 100 g mąki pszennej, 100 g masła , 1 żółtko, ziarna sezamu, słonecznika, pestki dyni

Przygotowanie: Wszystkie składniki (masło, mąkę, ser, żółtko) wymieszaj ze sobą. Ciasto zwiń w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, wykrawaj małe krakersy np. w formie okręgów i przełóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw na 20 min. do piekarnika o temperaturze 190 stopni.

Ciasto z **owocami i **kruszonką

Ciasto:

400 g mąki, 150 g masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, 1 łyżka śmietany

Kruszonka:

600 g truskawek, 200 g mąki, 120 g masła, 100 g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na pół godziny. Następnie wyłóż ciastem prostokątną formę. Podpiecz je w piekarniku o temperaturze 180 stopni (15-20 minut). Przygotuj kruszonkę: masło roztop i wymieszaj je z mąką i cukrem. Na ciasto wyłóż pokrojone truskawki, pokryj je kruszonką wstaw na 40 min. do piekarnika.

Naleśnikowe roladki

Ciasto naleśnikowe:

szklanka mleka, 0,5 szklanki wody, 0,75 szklanki mąki, 2 jaja, 1 łyżka roztopionego masła

Farsz: 100 g wędzonego łososia, 100 g świeżego szpinaku, 100 g suszonej szynki, 300 g sera ricotta, orzechy laskowe lub włoskie, suszone pomidory , oliwki

Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 min. z każdej strony. Na usmażonych i ostudzonych naleśnikach rozsmaruj cienko ricottę, kładź na niej szynkę lub łososia oraz inne dowolnie wybrane składniki (wszystkie powinny być płasko ułożone na naleśniku). Naleśniki zwijaj w roladki. Te krój w poprzek na kilku centymetrowe krążki. Nabijaj je na patyczki do szaszłyków. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Idealna lemoniada

Składniki:

100 g malin, 5 łyżek brązowego cukru, 2 pomarańcze, 2 cytryny, 2 limonki, 1,5 l wody, świeża mięta, kostki lodu

Przygotowanie:

Z owoców wyciśnij sok, wymieszaj go z cukrem. Sok z owoców wymieszaj z wodą, dodaj listki mięty i maliny.

Podawaj z lodem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski