Dlatego, jeśli fasolka, to z oliwą i grubo siekaną pietruszką. Jak ziemniaki, to w sałatce z rzodkiewką i koprem. Jak pomidory, to po prostu posypane solą, ułożone na kromce z masłem. Po prostu…
Bo ziemniaki, jak to ziemniaki, najlepsze są wtedy, kiedy mamy wakacje i perspektywę miłego spotkania z przyjaciółmi.
Czy nie mam racji? Dlatego przepisy na zapiekanki, zupy czy inne kulinarne cuda znajdziecie w moich książkach, a dziś królowa upału i sierpniowego lenistwa. Smacznego!
Sałatka ziemniaczana najprostsza
Przepis dla czterech osób
Składniki:
1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
2 pęczki rzodkiewki
1 łyżka musztardy ziarnistej
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w grube plastry. Rzodkiewki umyj i drobno poszatkuj. Musztardę wymieszaj z miodem i olejem.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj sos z warzywami. Na koniec dodaj posiekany koperek. Zajadaj ze smakiem!
WIDEO: Magnes. Kultura Gazura - odcinek 15
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
Follow https://twitter.com/dziennipolskiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?