MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne skarby Małopolski - Precelek krakowski

Redakcja
28 września 2005 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze: "Precelek krakowski"

TRENDY JADALNE

Każdy, kto chociaż raz odwiedził Kraków musiał zetknąć się z obwarzankami, sprzedawanymi w wielu punktach miasta i poznać ich niezapomniany smak. Oprócz niewątpliwej atrakcji turystycznej, ze względu na swoją niską cenę i powszechną dostępność, stanowią one ważny element codziennej diety studentów. Wzmianki historyczne podają, że były one wypiekane ze znakomitych surowców, a odpowiednio przechowywane, zachowywały świeżość nawet przez rok.
Podobno król Władysław Jagiełło, przygotowując się do wojny z Krzyżakami, zamówił u krakowskich piekarzy kilka wozów precli. Nie wszyscy piekarze mogli wypiekać precelki krakowskie, tylko ci, których zakłady zlokalizowano w obrębie murów i którzy należeli do cechu. Zresztą wspomniany wypiek znajduje się w herbie cechu krakowskich piekarzy.
Współcześnie precelki wykonuje się według tych samych receptur, co dawniej, chociaż oferta jest bardziej urozmaicona poprzez stosowanie różnych dodatków, maku, sezamu i soli.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski