Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchenka gazowa czy płyta indukcyjna?

(DD)
Wyposażenie kuchni. W blokach mieszkalnych najczęściej spotykane są instalacje gazowe, stąd też popularnością cieszą się kuchenki gazowe. W nowym budownictwie czasami rezygnuje się z podłączenia gazu ziemnego, dlatego kuchnie coraz częściej wyposażone są w płyty indukcyjne.

Płyty gazowe uzyskują ciepło podczas spalania gazu, natomiast płyty indukcyjne nagrzewają się dzięki zjawisku indukcji elektromagnetycznej – ciepło nie jest wytwarzane na samej płycie, lecz na dnie naczynia, które tam postawimy. W przypadku kuchenek gazowych jesteśmy narażeni na bezpośredni kontakt z płomieniem, który może nie tylko nas poparzyć, ale chwila nieuwagi może doprowadzić też do zapalenia się, np. położonej obok ścierki.

Oczywiście, nie oznacza to, że kuchenki gazowe są niebezpieczne – w wielu modelach standardem jest zabezpieczenie przeciwpyłowe gazu, czyli mechanizm, który powoduje odcięcie dopływu gazu do palnika, gdy przypadkowo zgaśnie płomień, na przykład w __wyniku zalania palnika lub przeciągu – mówi Mateusz Gołda z Neo24.pl.

Ponadto używanie otwartego ognia zostało zastąpione zapalarkami automatycznymi zintegrowanymi z pokrętłami. Płyty indukcyjne również posiadają mechanizmy odcinające dopływ prądu w wyniku przypadkowego zalania oraz blokady zapobiegające niekontrolowanym włączeniem ich przez dzieci.

Koszt płyty grzewczej zależy od paliwa, którym jest zasilana – tańsza okazuje się płyta gazowa, którą możemy nabyć w granicach 400-500 zł. Koszt zależny jest również od designu, gdyż na rynku dostępne są nowoczesne modele bazujące np. na hartowanym szkle. Koszt zakupu płyty indukcyjnej jest wyższy niż gazowej, ponieważ często wiąże się z koniecznością zainstalowania licznika trójfazowego. Trzeba także wymienić garnki – muszą być wykonane z metalu ferromagnetycznego i posiadać grube dno.

Czas gotowania potraw na indukcji jest znacznie krótszy niż na gazie, co korzystnie wpływa na rachunki – zagotowanie 10 l wody na płycie indukcyjnej zajmuje niespełna 3 minuty, a na gazowej około 10 minut. Jeżeli planujemy zakup płyty indukcyjnej, warto zwrócić uwagę na panel sterowania, który w większości modeli jest sensoryczny i prosty w obsłudze.

Dodatkowo należy sprawdzić funkcje, które posiada wybrany produkt. Funkcja Booster pozwala na szybkie zagotowanie wody lub podgrzanie jedzenia oraz zachowanie ich ciepła. Decydując się na płytę gazową warto pamiętać o wentylacji kuchni, aby uniknąć szkodliwych gazów powstałych na skutek spalania oraz dbać o zachowanie czystości kuchenki, aby nie zatkać otworów w palnikach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski