Aperitif - po łacinie oznacza "otwieracz"- to napój alkoholowy (18-35 proc.) podawany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu. Najczęściej podaje się wytrawny wermut, sherry, campari lub koktajle.
Sauté - to specjalny sposób smażenia kawałków mięsa lub ryb, bez panierki, posypanych przyprawami, w którym produkty kładzie się na mocno rozgrzany tłuszcz i podaje się natychmiast po zdjęciu z patelni.
Tzatziki - to grecki sos z jogurtu i świeżego ogórka startego na tarce, czosnku, soli i pieprzu. Czasem dodaje się oliwę lub twarożek. Schłodzony podajemy do pieczonych mięs.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?