MKTG SR - pasek na kartach artykułów

KRAKOWSKI SŁOWNICZEK KULINARNY

Redakcja
Syrop klonowy - to złotawy syrop - uzyskiwany z odmiany klonu cukrowego. Bardzo popularny w Ameryce Północnej, gdzie najczęściej używa się go do polewania naleśników. Niektórzy stosują go także do pieczonych mięs.

Aperitif - po łacinie oznacza "otwieracz"- to napój alkoholowy (18-35 proc.) podawany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu. Najczęściej podaje się wytrawny wermut, sherry, campari lub koktajle.

Sauté - to specjalny sposób smażenia kawałków mięsa lub ryb, bez panierki, posypanych przyprawami, w którym produkty kładzie się na mocno rozgrzany tłuszcz i podaje się natychmiast po zdjęciu z patelni.
Tzatziki - to grecki sos z jogurtu i świeżego ogórka startego na tarce, czosnku, soli i pieprzu. Czasem dodaje się oliwę lub twarożek. Schłodzony podajemy do pieczonych mięs.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski