MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jubileuszowe Dni Gorczańskie ze świętem Beskidu Wyspowego

Stanisław Śmierciak
Koło Gospodyń Wiejskich z Zalesia przygotowało tradycyjne owcze sery w formie kogutków oraz baranków różnej wielkości
Koło Gospodyń Wiejskich z Zalesia przygotowało tradycyjne owcze sery w formie kogutków oraz baranków różnej wielkości Stanisław Śmierciak
Kamienica. W Dniach Gorczańskich uczestniczyły też siostrzane gminy Kamienicy: Erdohorovati z Węgier, Smiżany ze Słowacji, Wutha-Farnroda z Niemiec i Komorniki.

Gdy Władysław Sadowski, wójt gminy Kamienica, ogłaszał w sobotę rozpoczęcie jubileuszowych, bo już XXXV Dni Gorczańskich, ponad górami świeciło słońce, na plac pełen widzów padało, a za plecami gości na niebie lśniła piękna tęcza.

Ulewa była krótka, a widzów osłaniał namiot, więc nikt nie zrezygnował z udziału w imprezie. Dniom Gorczańskim po raz pierwszy towarzyszyło święto Beskidu Wyspowego, bo gmina Kamienica leży w obydwu pasmach górskich. Odbywał się też Festiwal Gorczańskiego Smaku, w którym Koła Gospodyń Wiejskich prezentowały tradycyjne przysmaki.

Triumfowały góralki ze Szczawy, które zaserwowały kapustę z grochem, kaszą - pęczakiem i duszoną wieprzowiną. W Turtnieju Wsi zwyciężyła Zbludza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski