Spis treści
Uprawa marchewki - co warto wiedzieć?
Marchewka z groszkiem jako dodatek do obiadu, surówka z marchewki, ciasto marchewkowe czy soki – to najczęstsze zastosowania marchwi jadalnej. Jest też dodatkiem do zup i składnikiem sałatek. W Polsce lubimy to warzywo, jest popularne w uprawie i szeroko dostępne.
Rolnicy uprawiają marchew jadalną na powierzchni kilkunastu tysięcy hektarów. Według GUS zbiory marchwi w 2023 r. obniżyły się o prawie 7 proc. do 578 tys. t.
Chociaż marchew nie jest zbyt wymagająca pod względem temperatury, potrafi dostosować się do różnych warunków klimatycznych w Polsce. Rośnie bez problemu w temperaturze od 5 do 35°C, ale dla uzyskania najlepszych rezultatów, warto zapewnić jej optymalne warunki.
Najsmaczniejsze i najdorodniejsze korzenie wykształcają się w temperaturze od 15 do 21°C (optymalne warunki). W niższych temperaturach mogą one nadmiernie się wydłużać, a w wyższych - deformować.
Jak siać marchewkę? Praktyczne wskazówki
Kwiecień do dobry czas na wysiew wczesnych i średniowczesnych odmian marchewki. Co ważne, można wysiewać ją przez cały miesiąc.
Wschody mogą być nieco utrudnione w roku, kiedy przyrodzie doskwiera susza oraz niskie temperatury. Wiosną 2024 nie mamy jednak tego problemu. Na ogół trzeba zaczekać, aż gleba nieco się ogrzeje. Późne odmiany marchewki do gruntu mogą trafić w maju, a nawet czerwcu.
Nasiona marchwi zaczynają kiełkować już w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza, siewki znoszą przymrozki do -4 st.
- Marchewkę siejemy w rządku płytko, wystarczy rowek na głębokość centymetra.
- Zachowujemy ok. 7-8 cm odstępu między nasionami i kilkunastocentymetrowe przerwy między rzędami.
- Następnie przysypujemy lekko ziemią i w razie potrzeby podlewamy – regularnie, jeśli panuje susza.
- Naszą plantację należy odchwaszczać, by w efekcie cieszyć się dobrym plonem.
- Sąsiedztwo cebuli odstraszy szkodniki.
Centrum Doradztwa Rolniczego podpowiada: „Marchew lubi stanowiska słoneczne, które wpływają korzystnie na zawartość karotenu i cukru w korzeniach”.
Istotne jest zmianowanie. Dobrym przedplonem dla marchwi są uprawy
- kapusty,
- kalafiora,
- kalarepy,
- kukurydzy
- i pora.
Natomiast nie zaleca się uprawy marchwi po burakach, selerze, pietruszce, fasoli i grochu, wymienia CDR. Płodozmian w uprawach ekologicznych spełnia dwie podstawowe funkcje: nawozową i sanitarną. Wpływa na bilans azotu i materii organicznej w glebie, a także ogranicza rozwój chorób, szkodników oraz reguluje zachwaszczenie.
Marchewka wyjdzie na zdrowie! Jest skarbnicą witamin i składników mineralnych
Surowa do chrupania w pracy czy w formie surówki jest znakomitym źródłem witaminy A oraz beta-karotenu. Nasza bohaterka zawiera również znaczne ilości witaminy C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy). Marchewka jest także bogata w składniki mineralne takie jak magnez, potas, fosfor, NCEZmiedź czy mangan, podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Marchewka poleca się osobom na diecie, a to dlatego, że jest niskokalorycznym warzywem, jej wartość energetyczna to zaledwie 33 kcal w 100g. Składa się ona głównie z:
- wody (90%),
- węglowodanów (ok. 9%)
- niewielkiej ilości białka i tłuszczu.
To jeszcze nie koniec cennych informacji – marchewka jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który odgrywa znaczącą rolę w dietach odchudzających, gdyż potęguje uczucie sytości oraz spowalnia przenikanie glukozy do krwiobiegu. Surowa ma bardzo niski indeks glikemiczny.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?