MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Grill obowiązkowy

Redakcja
Moda przyrządzania mięs i warzyw na grillu pojawiła się kilka lat temu i do tej pory świetnie się trzyma, mobilizując całe rodziny, które okupują działki i polany, aby w pocie czoła najpierw długo, używając przeróżnych sztuczek, walczyć z tak zwanym żarem usiłując doprowadzić go do odpowiedniego stopnia zaczerwienienia, by za parę godzin zjeść wspólnie z przyjaciółmi mięso z tzw. rusztu. Trzeba przyznać, że niektórzy osiągnęli mistrzostwo w przygotowywaniu dań z grilla, a co ciekawe, statystycznie są to najczęściej panowie, którzy odnajdują w rozniecaniu ognia dawne rytuały plemienne. I nawet ci, którzy nie są entuzjastami tego typu biesiadowania, muszą potwierdzić, że spotkanie przy ruszcie sprzyja umacnianiu przyjaźni - jak każde wspólne jedzenie i że niektóre z potraw nie mają sobie równych. Oto jedna z nich:

TRENDY JADALNE

\*Udka sojowe

1 kg udek z kurczaka (tzw. pałki)
sos sojowy
oliwa z oliwek
sok z ananasa
czosnek

Z oleju, soku i sosu sojowego przygotowujemy zalewę, do której wkładamy uda i rozdrobniony czosnek. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy i smażymy na grillu ok. pół godziny, aż udka będą miękkie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski