Moda przyrządzania mięs i warzyw na grillu pojawiła się kilka lat temu i do tej pory świetnie się trzyma, mobilizując całe rodziny, które okupują działki i polany, aby w pocie czoła najpierw długo, używając przeróżnych sztuczek, walczyć z tak zwanym żarem usiłując doprowadzić go do odpowiedniego stopnia zaczerwienienia, by za parę godzin zjeść wspólnie z przyjaciółmi mięso z tzw. rusztu. Trzeba przyznać, że niektórzy osiągnęli mistrzostwo w przygotowywaniu dań z grilla, a co ciekawe, statystycznie są to najczęściej panowie, którzy odnajdują w rozniecaniu ognia dawne rytuały plemienne. I nawet ci, którzy nie są entuzjastami tego typu biesiadowania, muszą potwierdzić, że spotkanie przy ruszcie sprzyja umacnianiu przyjaźni - jak każde wspólne jedzenie i że niektóre z potraw nie mają sobie równych. Oto jedna z nich:
TRENDY JADALNE
\*Udka sojowe
1 kg udek z kurczaka (tzw. pałki) sos sojowy oliwa z oliwek sok z ananasa czosnek
Z oleju, soku i sosu sojowego przygotowujemy zalewę, do której wkładamy uda i rozdrobniony czosnek. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy i smażymy na grillu ok. pół godziny, aż udka będą miękkie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!