Tkanka mięśniowa

Grzegorz Tabasz

Dziennik Polski 24

Dziennik Polski 24

Wegetarianie i weganie będą zachwyceni: wreszcie jest prawdziwe mięso, które powstało bez udziału zwierząt. Żadnego zabijania, męczenia krów czy świnek. Żadnych problemów etycznych. Czysto i higienicznie.
Tkanka mięśniowa
Owe mięso to tkanka mięśniowa wyhodowana w laboratorium. Komórki pobrano od zwierzęcia i zmuszono do wielokrotnych podziałów w szklanej retorcie. Pod względem anatomicznym i chemicznym niczym nie odbiegają od komórek zwyczajnych mięśni szkieletowych. Tyle tylko, że są bezbarwne i pozbawione zapachu.

I trudno mieć pretensje, gdyż mięso pochodzące ze zwierząt zawiera także tkankę tłuszczową, łączną, naczynia krwionośne i limfatyczne. Po prostu zwyczajny, ruchliwy mięsień szkieletowy. Sztuczne mięso trzeba przyprawić do smaku, zabarwić i sprawić, by nabrało twardszej struktury.

Czysta chemia, która pomysł oszczędzania życia zwierząt i tym samym zasobów planety stawia w zupełnie innym świetle. Na koniec cena. Opracowanie techniki produkcji sztucznego mięska kosztowało milion dolarów. Kotlet za taką cenę może stanąć kością w gardle…


\

Czytaj także

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo