Do tego pomarańczowy kapelusz doskonale widać z oddali. Pozbierałem co do jednej sztuki, obiecując sobie, że następnego dnia zbiór uzupełnię, tak by było co do garnka włożyć. Łatwo powiedzieć, trudno wykonać. Oj, ciężko było, ale po dwóch godzinach znalazłem jeszcze kilka kurek.
W fachowym nazewnictwie kurka nazywana jest pieprznikiem jadalnym. Co do jadalności pełna zgoda, lecz smaku pieprzu nigdy się w nich nie dopatrzyłem. Korzenna, aromatyczna nuta. I nic więcej. Kurka, choć należy do grzybów z blaszkami, gdzie sporo śmiertelnie trujących gatunków, jest bezpieczna nawet początkujących zbieraczy. Bliźniaczo podobne gatunki są tak samo jadalne i smakowite. Jedynie lisówka pomarańczowa może wprowadzić w błąd.
Na szczęście jest lekko trująca a nauka odróżniania jednego gatunku od drugiego zajmuje krótką chwilę. Co ciekawsze nawet w środku upalnego lata kurki bardzo rzadko robaczywieją. Kurki zwykle duszę w śmietanie. Podwójny zbiór nie był specjalnie wielki, ale na dwie porcje przekąski w sam raz.
- Przepisy na pyszne sałatki
- Morskie Oko i Rysy w godzinach szczytu. Brakuje już tylko parawanów!
- Oto najlepsze MEMY znad polskiego morza. Uśmiejesz się do łez!
- Kraków pod wodą! Tak wyglądało miasto w lipcu 1997 roku. To była powódź tysiąclecia
- Te fioletowe pola pod Krakowem to turystyczny hit. Tak kwitnie lawenda ZDJĘCIA
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?