Dwukolorowe ciasto „zebra” dawniej często gościło na naszych stołach. Warto przypomnieć sobie przepis i wrócić do smaków dzieciństwa. Przepisem podzieliła się Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga „Mania wypiekania”. Pani Anna uwielbia piec ciasta, ciasteczka, muffinki oraz przyrządzać desery.
– Gdy częstowałam znajomych moimi wypiekami, często prosili mnie o przepisy, dlatego rozpoczęłam prowadzenie bloga www.maniawypiekania.pl i „wrzucam” tu sprawdzone przeze mnie receptury. W dzieciństwie założyłam swój „Zeszyt Kuchcika” i teraz część z zapisanych przeze mnie wiele lat temu przepisów można znaleźć na mojej stronie –opowiada.
Ciasto zebra [PRZEPIS]
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- szklanka oranżady (lub wody mineralnej gazowanej)
- szklanka oleju
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Po trochu dodawać oranżady i oleju. Podzielić ciasto na pół do dwóch misek. Do jednej dodać 3 łyżki kakao (przesiać je, żeby nie miało grudek), a do drugiej 3 łyżki mąki.
Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek blachy wylewać po 3 łyżki jasnego i ciemnego ciasta na zmianę - aż do wykończenia mas.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Zobacz koniecznie!
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?