MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dawno Temu na Kazimierzu...

(KACH)
Restauracja przy Szerokiej 1
Restauracja przy Szerokiej 1 Fot. Anna Kaczmarz
Dawno temu żyły tu obok siebie dwie społeczności. Polska i żydowska. Różniły się językiem, kulturą, religią i kuchnią. Restauracja przy Szerokiej 1 chce przenosić swoich gości w tamte czasy. Przez tradycyjne potrawy i stare, oryginalne przedmioty.

Gotuje się go dwa dni. Na wolnym ogniu. Składa się z trzech rodzajów fasoli, mięsa wołowego i warzyw. Tak przy Szerokiej powstaje czulent. – Tradycyjny żydowski gulasz z __kaszą, który jest przyrządzany według starych receptur. Nie próbujemy go modyfikować – opowiada Katarzyna Jarosiewicz, menedżerka restauracji.

Za atmosferę lokalu, gdzie czas stanął w miejscu, i za kawior żydowski, który przygotowuje się z siekanej wątróbki z kurczaka, a podaje z jajkami w aromacie truflowym. Restauracja powstała w głowie właściciela Dominika Dybka, który jest pochodzenia żydowskiego. Chciał w niej podawać potrawy, które były mu najbliższe. Marzenie zrealizował w 2001 roku.

Miejsce jest specyficzne. Kiedyś szył tu kreacje Szymon Kac, obok swój zakład stolarski miał Benjamin Holzer, a w kolejnych drzwiach wędliny sprzedawał Stanisław Nowak. Po tamtych czasach został zabytkowy piec z gwiazdą Dawida, koń na biegunach, maszyny do szycia i stare stoły. Lokal ten znalazł się na liście najbardziej niezwykłych restauracji na świecie.

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dawno Temu na Kazimierzu... - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski