Przepis polecają panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie (gmina Myślenice).
Składniki
- 4 bułki „sztangle” krojone
- 1 kostka masła
- 1 ser pleśniowy typu camembert lub brie
- 2-5 ząbków czosnku
- sól
- ewentualnie ulubione zioła i przyprawy
Wykonanie
Masło z serem pleśniowym i czosnkiem zmiksować na gładką masę blenderem. Masę można do smaku posolić i ewentualnie przyprawić ulubionymi ziołami, przyprawami. Pokrojone sztangielki (pilnujemy żeby nadal tworzyły bułeczkę) położyć na folii aluminiowej. Wziąć do ręki kromkę i posmarować z jednej strony masłem, odłożyć na swoje miejsce. Następnie brać kolejne kromeczki, smarować masłem z jednej strony i układać tak, aby sztangielka wróciła do swojego pierwotnego kształtu. Zawinąć w folię, błyszczącą stroną do środka, i piec na grillu ok. 5 min z każdej strony aż sztangielka się przyrumieni. Podawać jako grillową przystawkę lub dodatek do dania głównego.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?