W kolekcji muzeum znajduje się kilka naczyń z czasów Średniego Państwa (2100–1800 p.n.e.), które służyły za pojemniki na mleko i jego wyroby. Naczynia takie powstawały w wyspecjalizowanych warsztatach, które produkowały je m.in. dla faraonów.
Naukowcom z Instytutu Kultur Śródziemnomorskich Polskiej Akademii Nauk w Warszawie oraz Laboratorium Analysis z Poznania, w ramach wspólnego projektu, udało się wyekstrahować pozostałości mleka z kilku naczyń tego typu.
Mleko i jego przetwory były w starożytnym Egipcie, obok chleba i piwa, jednym z najważniejszych produktów żywnościowych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?