Maria Mazurek
183 materiały
Przed nami szczyt czwartej fali pandemii. Studenci zostają na nauce hybrydowej
Ostatni raz szpitale były tak przepełnione COVID-owymi pacjentami w maju, a to jeszcze - jak przewiduje Ministerstwo Zdrowia - nawet nie szczyt czwartej fali...
W szpitalach już zaczyna brakować covidowych łóżek. Jest źle, a będzie gorzej
W Polsce padają kolejne rekord czwartej fali pandemii. W ostatnich mieliśmy ponad 15 tysięcy zakażeń dziennie, rosła liczba zgonów. Eksperci: będzie jeszcze...
Chaos w Prokocimiu. Wybrano nowego dyrektora szpitala dziecięcego
Szefem Szpitala Dziecięcego w Prokocimiu został prof. Wojciech Cyrul, prawnik z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Nowy dyrektor został wybrany po tym, jak...
PLUS
Jak powiedzieć rodzinie: wasza córka, brat, ojciec nie żyje?
Na Intensywną Terapię często trafiają pacjenci, którzy jeszcze kilka godzin wcześniej byli całkowicie zdrowi. I często tu umierają. Jak powiedzieć o tym ich...
PLUS
10 dziwnych faktów na temat grzybów, czyli witajcie w najdziwniejszym królestwie
Grzyby kiedyś osiągały wysokość 10 metrów. W Paryżu spotkamy grzyba, który potrafi się uczyć, ruszać i rozwiązywać zagadnienia matematyczne. Inne gatunki...
PLUS
Behawioryści przestrzegają: pies nie jest dla każdego
Rozmowa z Zofią Zaniewską-Wojtków i Piotrem Wojtkowem, behawiorystami i trenerami psów, twórcami szkoły dla psów psiedszkole.pl i autorami książki „Szczeka,...
Wrócili studenci. Zrobiło się tłoczniej i weselej, o pandemii staramy się zapomnieć
Do Krakowa – w mniejszym stopniu do innych małopolskich miast – wrócili studenci. W tym roku wyjątkowo chętnie kwaterują się oni w akademikach. Uczelnie z...
PLUS
Bogata historia mięsożerstwa. Na talerzach naszych przodków gościły pawie i bobry
90 proc. jedzonego dziś przez nas mięsa to brojlery i wieprzowina. Tymczasem nasi przodkowie mięsem ze świni się brzydzili, a zamiast tuczonych kurczaków jadali...
PLUS
Co w trawie piszczy, czyli o legalnych produktach z konopi
Susz konopny o aromacie gumy balonowej, cytryny albo wiśni. Jeśli ktoś zapragnie - również w formie gotowych jointów. Olejki lecznicze, konopne kremy do rąk,...
PLUS
Będziemy jeść mięso bez zabijania zwierząt. Rewolucja zacznie się pod Krakowem!
Korzyści z produkcji sztucznego mięsa są różne: etyczne (nie zabijamy zwierząt), ekologiczne (tradycyjna produkcja mięsa dewastuje środowisko), kulturowe i - w...