Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezony Bistro Cafe to kuchnia z oknem na przyszłość

Monika Jagiełło
Sezony to miejsce, które także zdrowo karmi, kupując jedzenie od lokalnych dostawców
Sezony to miejsce, które także zdrowo karmi, kupując jedzenie od lokalnych dostawców Fot. Michał Gąciarz
Miejsce. Przy Limanowskiego 16 działa restauracja, która daje pracę osobom zagrożonym wykluczeniem społecznym

Na Podgórzu powstaje coraz więcej miejsc, do których warto wpaść na kawę lub obiad, ale jest jedno, które spośród nich się wyróżnia. To Sezony - bistro, który nie tylko zdrowo karmi, ale i daje młodym ludziom szansę na odmienienie życia.

Miejsce powstało dzięki projektowi „Parasol Praca Przyszłość” realizowanemu przez Stowarzyszenie Centrum Profilaktyki i Edukacji Społecznej PARASOL z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej. Stowarzyszenie działa w Krakowie od ponad 12 lat, pomagając młodym ludziom zagrożonym wykluczeniem społecznym.

- Od lat pracujemy z osobami, które są poza szeroko rozumianym systemem. Nasza ideologia oparta jest na myśleniu, że z każdym człowiekiem warto pracować cierpliwie i wzmacniać jego potencjał. Każdy ma potencjał do zmiany na lepsze - podkreśla Marcin Drewniak z PARASOLA, zaangażowany w Sezony.

Przyszłość w kuchni

Pod swoją opieką ma młodzież z centrum, Kazimierza i Podgórza. Początek Sezonów to właśnie dyskusja z młodymi ludźmi z Kazimierza, którzy brali udział w projekcie „Pod Parasolem Kazimierza” w 2013 r. Pracownicy PARASOLA spędzili wiele czasu na rozmowach z ludźmi w wieku od 15 do 25 lat, pytając, co chcą zrobić z przyszłością. Część z nich porzuciła edukację przed maturą. Okazało się, że większość z nich myśli o gastronomii.

-W gastronomii można zaczynać od zmywaka i pokonywać kolejne szczeble, jeśli tylko ma się zapał, umiejętności i dobry smak - mówi Drewniak.

Nauka od serca

Tak w głowach streetworkerów pojawił się pomysł na Sezony - miejsce działające według zasad ekonomii społecznej, w którym młodzi ludzie będą mogli zdobyć kwalifikacje w gastronomii.

Do projektu przyjęto 60 osób. Najpierw przeszkolono ich z umiejętności miękkich, jak dietetyka, przedsiębiorczość czy obsługa klienta. Następnie stworzono 50-osobowy zespół gastronomiczny, podzielony na kucharzy i cukierników. Doświadczenie i wiedzę zdobywali pod okiem znanego z programu „Top Chef” kucharza Sylwestra Lisa. Dziesięcioro pozostałych uczyło się o public relations i pozyskiwania funduszy pod okiem Jerzego Miki z Polskiego Stowarzyszenia Fundraisingu. Udało się: młodzi zorganizowali zbiórkę funduszy na Sezony na portalu PolakPotrafi.pl. Uzbierali ponad 12 tys. złotych.

- To była zbiórka na skompletowanie wyposażenia, zgrzewarkę do pakowania jedzenia i piec konwekcyjno-parowy. Zebraliśmy coś więcej, niż pieniądze - to dowód zaufania. A nasi fundatorzy mogą dziś usiąść w meblach, które właściwie sami kupili - śmieje się Drewniak.

Sezony nie są jednak docelowym miejscem pracy, a jedynie przystankiem, z którego młodzi ruszą dalej. - Dziecko wychowuje się po to, żeby wyszło z domu i się usamodzielniło. Sezony miały dać szansę znalezienia pracy gdzie indziej. I choć część osób już tu nie pracuje, to wiedzą, że zawsze mogą do nas zadzwonić, pogadać - mówi Marcin Drewniak. Ci, którzy zakończyli przygodę z Sezonami znaleźli już nowe miejsca pracy. Na ścianach bistro znajdziemy ich zdjęcia. Dziś niektórzy z nich wracają na Podgórze z przyjaciółmi, żeby pokazać miejsce, które współtworzyli. - To dla nas ważne, bo wielu z nich dotychczas nie miało czym się pochwalić w swoim życiu - podkreśla Drewniak.

Wspomóż PARASOL

Każdy może wspomóc krakowskich streetworkerów i ich podopiecznych. Wystarczy wypełniając PIT oddać 1 proc. podatku na rzecz Centrum Profilaktyki i Edukacji Społecznej PARASOL. KRS stowarzyszenia to 0000214730.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski