Specjaliści prognozują wzrost stężenia pyłku bylicy, utrzymanie stężenia pyłku pokrzywy oraz spadek stężenia pyłku traw.
Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest wysokie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód, orzechy, jeżeli obserwowały u siebie określone objawy po pokarmach. Mogą to być: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?