Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików – Kraków

(MM)
Obecnie stężenie pyłku pokrzywy utrzymuje się na wysokim poziomie, pyłku traw jest średnie, natomiast stężenie pyłku szczawiu, babki i komosy - pozostaje niskie. W powietrzu pojawiły się pojedyncze ziarna silnie uczulającego pyłku bylicy.

Specjaliści prognozują wzrost stężenia pyłku bylicy, utrzymanie stężenia pyłku pokrzywy oraz spadek stężenia pyłku traw.

Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest wysokie.

Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód, orzechy, jeżeli obserwowały u siebie określone objawy po pokarmach. Mogą to być: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski