Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podwieczorek w Aptece

(PS)
Warsztaty. Co jadano w Krakowie podczas okupacji? Z czego i jak gotowano? W jaki sposób radzono sobie z brakami żywności? Na te pytania będzie można uzyskać praktyczne odpowiedzi podczas warsztatów kulinarnych organizowanych przez Muzeum Historyczne Miasta Krakowa w Aptece pod Orłem.

Organizatorzy zapraszają na podwieczorek (lub jeżeli ktoś przyjdzie wcześniej - na podobiadek lub drugie śniadanie) z zagadkami smakowymi i przepisami inspirowanymi recepturami z okresu okupacji.

Przepisy zostały wzięte z niezbyt licznych publikacji (ulotnych i książkowych), domowych zeszytów, karteczek i notatek na marginesach książek zapisanych przez babcie i prababcie.

Będzie można spróbować prawdziwych potraw wykonanych według okupacyjnych przepisów: babki z obierków ziemniaczanych, ciasteczek z żołędzi, kryzysowych meryngów (bezów), fasolowego tortu i wędzonej słoniny.

Nie zabraknie również „erzaców” kawy, herbaty, cukru i mąki. Warsztaty odbędą się w sobotę, 11 kwietnia w Aptece pod Orłem (pl. Bohaterów Getta ) w godz. 12–17. Wstęp wolny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski