Organizatorzy zapraszają na podwieczorek (lub jeżeli ktoś przyjdzie wcześniej - na podobiadek lub drugie śniadanie) z zagadkami smakowymi i przepisami inspirowanymi recepturami z okresu okupacji.
Przepisy zostały wzięte z niezbyt licznych publikacji (ulotnych i książkowych), domowych zeszytów, karteczek i notatek na marginesach książek zapisanych przez babcie i prababcie.
Będzie można spróbować prawdziwych potraw wykonanych według okupacyjnych przepisów: babki z obierków ziemniaczanych, ciasteczek z żołędzi, kryzysowych meryngów (bezów), fasolowego tortu i wędzonej słoniny.
Nie zabraknie również „erzaców” kawy, herbaty, cukru i mąki. Warsztaty odbędą się w sobotę, 11 kwietnia w Aptece pod Orłem (pl. Bohaterów Getta ) w godz. 12–17. Wstęp wolny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?