Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

O wyższości bułki nad słodkim rogalikiem

(ALG)
Izabela Piwowarczyk uczyła, jak jeść zdrowo
Izabela Piwowarczyk uczyła, jak jeść zdrowo FOT. ARCHIWUM BIOAK GOŁCZA
Gołcza. Uczniowie zerówki na zajęciach w miejscowej bibliotece uczyli się odróżniać jedzenie zdrowe od szkodliwego.

Pomagała im w tym Izabela Piwowarczyk, studentka dietetyki z Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia. Dzieci same stworzyły masy do wyrobu niezdrowych płatków, zawierających duże ilości soli i cukru.

Dowiedli wyższości zwykłej bułki nad preparowanymi chemicznie rogalikami w paczkach. Wyprodukowali napój, który zawiera takie ilości cukru, jakie znaleźć można w sklepach. Wypicie nawet małego łyka ulepku okazało się nie lada wyzwaniem.

Spotkanie odbyło się pod hasłem „Apetyt na wiosnę – zdrowo jem, zdrowo rosnę!” a jego organizatorem była Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski