Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe jedzenie daje moc

Jolanta Białek
Podczas I Koźmickiego Śniadania serwowano m.in. zdrowe lody
Podczas I Koźmickiego Śniadania serwowano m.in. zdrowe lody FOT. JOLANTA BIAŁEK
Wydarzenie. Na I Koźmickie Śniadanie przybyło kilkaset osób. Pamiątką po niecodziennym spotkaniu jest nie tylko większa wiedza jego uczestników o prawidłowym odżywianiu, ale także lokalna książka kucharska. Organizatorzy imprezy zapowiadają, że będzie ona cykliczna.

– Proszę brać i jeść. Wszystko jest dietetyczne! – zachęcały panie z koźmickiego Koła Gospodyń Wiejskich na samym początku śniadania, kiedy jego uczestnicy zastanawiali się, czy impreza została już otwarta i można rozpocząć degustację.

Chwilę potem tłoczono było przy wszystkich stołach, m.in.: „serowym”, „chlebowym” i „owocowym”, a także „nauczycielskim”, „rady rodziców” i „burmistrza”, gdzie serwowano śniadaniowe przysmaki polecane przez pedagogów, mieszkańców i władze gminy.

Smakowano rozmaite sałatki i soki, zupy z dyni oraz marchewki, gołąbki warzywne, pierogi z kaszą gryczaną i setki innych potraw. Furorę robiły koktajle i lody, m.in. z czarnego bzu oraz „pięć ziaren” z jednej z wielickich cukierni. – Nasze lody nadają się na zdrowe śniadanie. Przygotowujemy je z naturalnych surowców, m.in. mleka i o­woców – zaznacza właścicielka lodziarni Halina Kohut-Kozik.

I Koźmickie Śniadanie zorganizowano wczoraj w gimnazjum w ramach projektu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”. – To program środowiskowy, w jego realizację zaanga­żowali się nie tylko uczniowie (organizatorem śniadania była m.in. klasa II a – red.) i nauczyciele, ale także mieszkańcy i lokalni przedsiębiorcy. Chcemy zmienić żywieniowe nawyki dzieci i dorosłych, uświadomić im, że nieprzetworzona żywność jest nie tylko zdrowsza, ale także smaczniejsze – mówi Elżbieta Obal-Dyrek, dyrektorka gimnazjum w Koź­mi­cach Wielkich.

Dodaje, że „śniadaniowy” projekt nie jest jedyną akcją promującą wśród gimnazjalistów zdrowe odżywianie. – Dzięki współpracy z Agencją Rynku Rolnego nasi uczniowie dostają codziennie jabłka. Mamy w szkole także dystrybutor z wodą mineralną, by dzieci piły mniej słodkich napojów – wylicza.

Atrakcjami I Koź­­­mickiego Śniadania, nad którym patronat medialny objął „Dziennik Polski”, były m.in. także konsultacje z dietetykiem i wspólne tworzenie Koźmickiej Książki Kucharskiej. Wczoraj wpisano tam przepisy m.in. na tartę serową i muffinki wytrawne. – Przepisy zamieścimy na stronie interneto­wej gimnazjum, a książka kucharska w wersji tradycyjnej będzie dostępna w bibliotece – zapowiada gimnazjalna pedagog Magdalena Wilga.

[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zdrowe jedzenie daje moc - Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski