Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Alternatywny festiwal kulinarny Foodstock [ZDJĘCIA]

(KACH)
Na gorąco i na zimno. Tradycyjne i całkowicie zdekonstruowane. W nowej, oryginalnej odsłonie. W klubie Fabryka krakowskie restauracje dzieliły się w niedzielę przepisami na zupę.

Każdy mógł spróbować, a także zabrać recepturę do domu, by potrenować gotowanie w swojej kuchni. Jedni sięgali po przepis namodny krem z jarmużu, inni z kiszonego ogórka.

Ciekawie prezentowała się zupa z gyrosa z pomarańczą i żurawiną, jak i krem z porów i ziemniaków, z oliwą truflową i migdałami.

Atom Resto Bar zaserwował ziemniaczankę. Niby banalne smaki, a zaskoczyły niejednego. Panowie z Tio Malo nalewali ogórkowo-koperkową kompozycję z dodatkiem bitej śmietany. Odważny smak.

- Tym razem chcieliśmy przekonać wszystkich niedowiarków, że polska zupa to prawdziwa królowa, której nie może zabraknąć na naszych stołach. W dodatku królowa różnorodna. Czasami dostojna i wyniosła, innym razem lekka i finezyjna - mówi Agnieszka Górka, organizatorka nietypowych, alternatywnych festiwali kulinarnych Foodstock, które cyklicznie odbywają się w Krakowie.

Wszystkim edycjom patronuje "Dziennik Polski".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski