– Stek z krokodyla to fragment jego ogona, mięso białe, wysokiej jakości – mówi Zygmunt Śmiechowicz, prowadzący sklep mięsny. – Wyglądem przypomina rybę, ale smakuje nieco inaczej. Mięso jest delikatne, miękkie, bez żył. Należy je przyprawić solą i pieprzem i upiec.
Mięso z kangura natomiast jest czerwone, wyselekcjonowane z udźca.
Steki kupuje się na sztuki. 250-gramowa porcja głęboko mrożonego produktu kosztuje 35 zł. Można też kupić stek z australijskiego strusia za 30 złotych.
– Być może te nietypowe mięsa znajdą się na świątecznych stołach łodzian, którzy lubią eksperymentować w kuchni i zaskakiwać gości – dodaje Z. Śmiechowicz. – Największym powodzeniem cieszy się teraz polska wołowina – z kością lub bez – antrykot i rostbef. Jest to wysokiej klasy sezonowane soczyste mięso.
Za kilogram wołowiny płaci się od 55 d 69 zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?