Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

SMAKI KRAKOWA. Poczuć niebo w gębie [PLEBISCYT]

Katarzyna Kachel
Jak pachnie dziś Kraków? Kto przyrządza doskonałe maczanki, kaczki, steki i makarony? Już niedługo wybierzemy najlepsze z najlepszych restauracji w mieście.

21 612 – tyle głosów oddali Państwo w drugim etapie naszego plebiscytu Smaki Krakowa. Oznacza to jedno: naprawdę lubimy jeść. I wiemy dobrze, czego oczekujemy od restauracji.

Ostateczną decyzję, kto przechodzi dalej, podjęła kapituła, uwzględniając głosy Czytelników oddane na wybranych kandydatów za pośrednictwem SMS, strony internetowej i aplikacji na portalu Facebook. Kierowała się zasadą, zgodnie z którą o wyborze laureatów w 50 procentach zadecydowały oddane głosy, a w pozostałych 50 procentach opinie członków kapituły. Byliśmy wyjątkowo zgodni. Sprawdźcie.

Testerzy na start

Teraz trzeci etap plebiscytu. Wybór zwycięzcy. Od 26 września do 31 października kapituła dokonuje weryfikacji restauracji. W jaki sposób? Najsmaczniejszy z możliwych: poprzez degustację potraw w każdym z nominowanych lokali.

Będą oceniać smak, jakość, obsługę, wystrój, atmosferę oraz stosunek ceny do jakości.

Kapituła wyłoni w drodze jawnego głosowania laureata – po jednej restauracji w każdej kategorii plebiscytu. Ale to nie wszystko. Spośród najlepszych wyłonimy jedną jedyną restaurację, której przyznamy Grand Prix.

Trzeba uzbroić się w cierpliwość. Ostateczne wyniki plebiscytu zostaną ogłoszone na uroczystej gali 17 grudnia i opublikowane w "Dzienniku Polski" dzień później.

Smak przede wszystkim

Adam Chrząstowski poszuka kuchni, która niczego nie udaje. Smaków doskonałych. Szefów kuchni, którzy podchodzą z szacunkiem do produktu i do klienta. Ania Starmach dodaje, że ważna będzie dla niej także atmosfera. – W tej kwestii zgadzam się z Magdą Gessler. Nie lubię jeść w lokalach, w których jest pusto – mówi. – Żywa, rodzinna atmosfera to jest rzecz konieczna do tego, bym się w danym miejscu dobrze poczuła.

Co ją najbardziej denerwuje i uwiera w krakowskich restauracjach?

–Nie będę oryginalna – zapach. Nie potrafię spokojnie cieszyć się potrawą tam, gdzie śmierdzi spalonym tłuszczem. Zresztą nie tylko tłuszczem. Ostatnio stołowałam się w miejscu, w którym unosił się zapach kociej sierści. Nie wytrzymałam – przyznaje. Zastrzega, że niełatwo ją oszukać: – Od razu wyczuję polepszacze. Nie znoszę także, gdy ktoś niszczy dobry produkt. Dlatego też nie cenię wysoko dań przekombi­nowanych.

Anna Skwarek przy ocenie restauracji, podobnie jak na swoim blogu, będzie zwracać uwagę na smak i jakość produktów, a także ich prezentację. Po drugie ostro oceni obsługę – czas podania posiłku, pracę kelnera oraz komunikację. Po trzecie: wnętrze, no i oczywiście ceny. Jaki będzie werdykt? Sami jesteśmy ciekawi.

Partnerem plebiscytu jest WITEKS.

SKŁAD KAPITUŁY

ANNA STARMACH – absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa
ADAM CHRZĄSTOWSKI – szef kuchni restauracji Ed Red
MAŁGORZATA CETERA-BULKA – prezes oddziału Polskapresse w Krakowie
MAŁGORZATA NITEK – zastępca redaktora naczelnego „Dziennika Polskiego”
ANNA SKWAREK – blogerka www.dania-kontra-ania.­blog­spot.com
ŁUKASZ SKURA – Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury

[email protected]

REGULAMIN PLEBISCYTU "SMAKI KRAKOWA 2014"

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski