21 612 – tyle głosów oddali Państwo w drugim etapie naszego plebiscytu Smaki Krakowa. Oznacza to jedno: naprawdę lubimy jeść. I wiemy dobrze, czego oczekujemy od restauracji.
Ostateczną decyzję, kto przechodzi dalej, podjęła kapituła, uwzględniając głosy Czytelników oddane na wybranych kandydatów za pośrednictwem SMS, strony internetowej i aplikacji na portalu Facebook. Kierowała się zasadą, zgodnie z którą o wyborze laureatów w 50 procentach zadecydowały oddane głosy, a w pozostałych 50 procentach opinie członków kapituły. Byliśmy wyjątkowo zgodni. Sprawdźcie.
Testerzy na start
Teraz trzeci etap plebiscytu. Wybór zwycięzcy. Od 26 września do 31 października kapituła dokonuje weryfikacji restauracji. W jaki sposób? Najsmaczniejszy z możliwych: poprzez degustację potraw w każdym z nominowanych lokali.
Będą oceniać smak, jakość, obsługę, wystrój, atmosferę oraz stosunek ceny do jakości.
Kapituła wyłoni w drodze jawnego głosowania laureata – po jednej restauracji w każdej kategorii plebiscytu. Ale to nie wszystko. Spośród najlepszych wyłonimy jedną jedyną restaurację, której przyznamy Grand Prix.
Trzeba uzbroić się w cierpliwość. Ostateczne wyniki plebiscytu zostaną ogłoszone na uroczystej gali 17 grudnia i opublikowane w "Dzienniku Polski" dzień później.
Smak przede wszystkim
Adam Chrząstowski poszuka kuchni, która niczego nie udaje. Smaków doskonałych. Szefów kuchni, którzy podchodzą z szacunkiem do produktu i do klienta. Ania Starmach dodaje, że ważna będzie dla niej także atmosfera. – W tej kwestii zgadzam się z Magdą Gessler. Nie lubię jeść w lokalach, w których jest pusto – mówi. – Żywa, rodzinna atmosfera to jest rzecz konieczna do tego, bym się w danym miejscu dobrze poczuła.
Co ją najbardziej denerwuje i uwiera w krakowskich restauracjach?
–Nie będę oryginalna – zapach. Nie potrafię spokojnie cieszyć się potrawą tam, gdzie śmierdzi spalonym tłuszczem. Zresztą nie tylko tłuszczem. Ostatnio stołowałam się w miejscu, w którym unosił się zapach kociej sierści. Nie wytrzymałam – przyznaje. Zastrzega, że niełatwo ją oszukać: – Od razu wyczuję polepszacze. Nie znoszę także, gdy ktoś niszczy dobry produkt. Dlatego też nie cenię wysoko dań przekombinowanych.
Anna Skwarek przy ocenie restauracji, podobnie jak na swoim blogu, będzie zwracać uwagę na smak i jakość produktów, a także ich prezentację. Po drugie ostro oceni obsługę – czas podania posiłku, pracę kelnera oraz komunikację. Po trzecie: wnętrze, no i oczywiście ceny. Jaki będzie werdykt? Sami jesteśmy ciekawi.
Partnerem plebiscytu jest WITEKS.
SKŁAD KAPITUŁY
ANNA STARMACH – absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa
ADAM CHRZĄSTOWSKI – szef kuchni restauracji Ed Red
MAŁGORZATA CETERA-BULKA – prezes oddziału Polskapresse w Krakowie
MAŁGORZATA NITEK – zastępca redaktora naczelnego „Dziennika Polskiego”
ANNA SKWAREK – blogerka www.dania-kontra-ania.blogspot.com
ŁUKASZ SKURA – Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury
REGULAMIN PLEBISCYTU "SMAKI KRAKOWA 2014"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?