Aktualnie stężenie pyłku pokrzywy pozostaje wysokie, natomiast stężenie pyłku bylicy, traw, szczawiu, babki oraz komosy jest niskie. W powietrzu są obecne pojedyncze ziarna pyłku ambrozji. Prognozuje się stopniowy spadek stężenia pyłku pokrzywy, a także wzrost stężenia pyłku ambrozji. Stężenie zarodników grzybów Alternaria i Cladosporium jest średnie.
Osoby uczulone na pyłek bylic (to jeden z najsilniej uczulających chwastów) powinny unikać przypraw i wybranych warzyw (seler, marchew – surowe), jeżeli obserwowały u siebie objawy po pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w jamie ustnej, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Collegium Medicum UJ.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?