Ceny są różne – od 4,60 zł do 10 zł za kilogram. Dopóki jeszcze są dostępne, warto je jeść. Na kolejne trzeba będzie czekać do następnego roku.
Tymczasem pojawiły się orzechy laskowe, które w tym roku dojrzały nieco wcześniej niż zwykle. Zazwyczaj pojawiają się na początku września, a zbiera się je do końca października.
Krzysztof Ratajczyk, handlujący warzywami i owocami na Górniaku, sprzedaje je od kilku dni.
– Są na razie po 10 złotych za kilogram – mówi.
Garść orzechów laskowych zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę E (zwaną witaminą młodości i seksapilu). Są też bogate w witaminy z grupy B (nadają włosom blask, chronią przed zajadami, łamliwością paznokci, przyspieszają gojenie drobnych uszkodzeń naskórka), zawierają trochę witaminy C, a także cynk i żelazo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice