Pojawiły się pierwsze ziarna silnie uczulającego pyłku bylicy. Przewiduje się wzrost stężenia pyłku bylicy i komosy do wartości średnich, a także okresowy spadek stężenia pyłku roślin podczas intensywnych opadów deszczu i bezpośrednio po nich. Stężenie zarodników grzybów Alternaria i Cladosporium jest wysokie.
Uczuleni na alergeny pyłku traw powinni ostrożnie spożywać takie surowe owoce i warzywa, jak jabłko, melon, kiwi, arbuz, seler, pomidor oraz kiełki pszenicy, miód i orzechy, a osoby uczulone na pyłek bylicy mają unikać stosowania przypraw i wybranych warzyw (surowy seler, marchew), jeśli obserwowały po nich pieczenie warg, języka, gardła, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CMUJ.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?