Beskidy są w grzybach. Grzybiarzy jest bardzo dużo. Jednak przydałoby się trochę deszczu, żeby utrzymać ten wysyp - mówi Justyn Kołek, znany grzybiarz i grzyboznawca z Mię-dzybrodzia Bialskiego. I dodaje, że w beskidzkich lasach jest obecnie bardzo dużo borowików usiatkowanych, borowików szlachetnych, borowików ceglastoporych zwanych gniewusami, koźlarzy czerwonych i koźlarzy grabowych, są kurki, sporadycznie pokazują się podgrzybki i mniej popularne, ale smaczne gatunki, jak gołąbki czy lejkowce dęte.
Grzyby 2014: Beskidy pełne grzybów i grzybiarzy. To nie żart!
Ten rok jest bardzo dziwny
Justyn Kołek podkreśla, że ten rok jest dziwny nie tylko w przypadku grzybów, ale całej przyrody, bo praktycznie nie było zimy.
- Proszę sobie wyobrazić, że pierwszego borowika sosnowego znalazłem w lasach Czerni-chowa już 22 kwietnia! To rekord Polski, że pojawił się tak wcześnie. Z kolei borowika ce-glastoporego mój kolega znalazł już 18 kwietnia w rejonie cmentarza w Międzybrodziu. Wszystko w przyrodzie - widać to po trawie czy po owocach runa leśnego - o trzy tygodnie jest przyśpieszone - podkreśla Justyn Kołek.
Ks. Jan Byrt, proboszcz parafii ewangelickiej w Szczyrku Salmopolu przyznaje, że grzybów w Beskidach jest sporo. - Są dni, że trochę pokropi, trochę poświeci słońce - grzyby lubią taką pogodę. Nic, tylko przyjechać na grzybobranie, na przykład podczas Tygodnia Kultury Beskidzkiej - podkreśla ks. Byrt. I dodaje, że w rejonie Szczyrku sporo jest borowików, koźlarzy, a także podgrzybków.
- Z grzybami to jest tak, że jak jest wysyp, to jest. Trwa do dwóch tygodni i później, mimo że są dobre warunki, to grzybów jest mało. Po prostu grzybnia potrzebuje odpoczynku - dodaje znawca grzybów z Międzybrodzia, zaznaczając, że mimo wszystko najwięcej grzybów i tak będzie na przełomie września oraz października.
O czym trzeba pamiętać?
Wybierając się na grzyby, koniecznie powinniśmy przestrzegać kilku zasad. Oto one:
- Zbieramy tylko takie grzyby, do których mamy 100-procentową pewność.
- Jeżeli grzyb budzi nasze wątpliwości, zaglądamy do atlasu grzybów. Jeżeli jakakolwiek cecha nie zgadza się, nie bierzemy takiego grzyba.
- Nigdy nie należy polegać na jednym źródle danych, zwłaszcza w przypadku nieznanych grzybów.
- W przypadku wątpliwości warto polizać świeżo ścięty grzyb - gorycz informuje, że jest niejadalny, ale dotyczy to tylko grzybów z rureczkami. Z kolei grzybów blaszkowatych nie liżemy i nie próbujemy, bowiem wiele z nich ma łagodny smak, co może nas zmylić!
- Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych i nierozwiniętych, bo mogą jeszcze nie mieć wszystkich cech niezbędnych do ich jednoznacznej identyfikacji.
*Tajemnica śmierci 21-latka w Zawierciu. Jego koledzy oskarżają policję
*Energylandia w Zatorze, atrakcje, ceny, mapa oraz film z kamery Go Pro [WIDEO GO PRO]
*Katastrofa samolotu pod Częstochową: ZDJĘCIA, PRZYCZYNY, OPINIE ŚWIADKÓW
*Gdzie na basen? Zobacz kryte baseny w woj. śląskim [LISTA BASENÓW]
*Jakie będzie lato? Zobacz prognozę pogody na lipiec 2014 i zaplanuj urlop
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?