Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęś dostała Grand Prix

Magdalena Uchto
Podczas festiwalu w Miechowie nie brakowało smakołyków
Podczas festiwalu w Miechowie nie brakowało smakołyków FOT. MAGDALENA UCHTO
Miechów. Aż 6 tysięcy 200 głosów oddała publiczność ,wybierając najlepsze potrawy półfinału dziesiątego Festiwalu Smaku.

Krem chrzanowy z groszkiem ptysiowym, pierogi z charsznicką kapustą, żurek chłopski, zupa gulaszowa czy gołąbki z soczewicą – m.in. tych przysmaków można było kosztować podczas 10. półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Miechowie.

Tym razem potrawy były serwowane w Rynku. Próbował ich nie tylko marszałek województwa Marek Sowa, ale także wicepremier Janusz Piechociński.

– Przygotowaliśmy, według specjalnej receptury, pierogi z produktem wpisanym na listę tradycyjnych, czyli z char-sznicką kapustą – mówi Jan Wołoch, właściciel karczmy „Siedlisko” w Strzeżowie. Danuta Król z Gospodarstwa Ekologicznego w Niezwojowicach przygotowała do konkursu gęś po królewsku. I to właśnie ona podbiła podniebienia jury. – Gęś jest z jabłkami i cebulką – informowała pani Danuta.

Nie zabrakło też prezentacji kulinarnych. Przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników przygotowali wyjątkowe potrawy. Smakoszy kusił m.in. żur z wędzonym zatorskim karpiem. Po raz pierwszy w festiwalu uczestniczył Zajazd „Biesiada”. Tu na stoisku można było skosztować żurku chłopskiego. Jak mówił Paweł Tomczyk, szef kuchni, żurek został ugotowany według specjalnego przepisu. Ale najważniejsze, jak zapewniali przedstawiciele zajazdu, że w jego przygotowanie włożono wiele serca.

Podczas miechowskiego półfinału, w konkursie na najlepsze potrawy, oddano aż 6 200 głosów.

– I znów rekord frekwencji został pobity – zauważył Wojciech Kozak, wicemarszałek województwa. Nagrody przyznało też jury. Grand Prix otrzymało Gospodarstwo Ekologiczne Danuty Król za królewską gęś. II miejsce– Agrovit za charsznicką kapustę kiszoną, a III – serowarnia „Magdalenka” za ser domowy.

ZWYCIĘZCY PLEBISCYTU

GŁOSOWANIE PUBLICZNOŚCI
Kategoria: Ekologiczne przysmaki – Powiatowe Koło Pszczelarzy: napój miodowo-cytrynowy

Kategoria: Tradycyjne specjały

– Agrovit Agnieszka Malinowska: charsznicka kapusta kiszona gołąbkowa

Kategoria: Smakołyki z legendą – Zet-Pol Janusz Zadęcki: karczek staropolski z pieca

Kategoria „Jak u mamy”: KGW w Szczepanowicach: miechowskie gołąbki z soczewicą

Napisz do autora:
[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski