W okresie świąt wielkanocnych większość katolików przyjmuje komunię świętą pod postacią opłatka składającego się z wody i mąki pszennej zawierającej gluten. Okazuje się jednak, że białko to, zawarte w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie może być niebezpieczne dla osób chorujących na celiakię.
Według danych Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej w Polsce glutenu nie toleruje jeden procent społeczeństwa. Ponad 90 proc. osób nie wie jednak o swojej chorobie, która często objawia się w dość niespecyficzny sposób, np. chory może nie mieć żadnych dolegliwości układu pokarmowego, a jedynie uporczywe bóle głowy, stawów, osteoporozę czy anemię.
Spożywanie przez nich żywności zawierającej gluten powoduje zmniejszenie powierzchni jelita i prowadzi do zaburzeń wchłaniania substancji odżywczych. Skutkiem może być zahamowanie wzrostu u dzieci, zmiany na skórze, niedożywienie i depresja.
- Są badania naukowe, które wykazały, że mimo ścisłego przestrzegania diety bezglutenowej przyjmowanie raz w tygodniu zwykłej komunii prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych i powstania stanu zapalnego u osób z celiakią. Niweczy to cały trud leczenia dietą. Dlatego zwykłe hostie są dla celiaków zakazane - mówi Małgorzata Źródlak, członek Stowarzyszenia.
Jeszcze parę lat temu chorzy z celiakią mieli możliwość przyjmowania komunii św. pod postacią wina. - Ja również o tym wiedziałam, ale wkrótce mój syn (ma celiakię) miał pójść do Pierwszej Komunii Świętej, zaczęłam się bliżej interesować tematem. Wiedziałam, że gdzieś w świecie są hostie dla osób z celiakią. Np. w USA są siostry benedyktynki, które wypiekają komunikanty dla bezglutenowców. Nawiązałam z nimi kontakt, otrzymałam takie hostie. Następnie zgłosiliśmy sprawę do Episkopatu Polski i zainteresowaliśmy biskupów tym tematem - wspomina Źródlak.
W 2009 roku episkopat wydał notę umożliwiającą przyjmowanie wiernym komunii niskoglutenowych.
Wypiekiem specjalnej hostii zajęli się dwaj bracia Michał i Daniel Dąbrowscy z Opoczna, którzy prowadzą firmę dostarczającą dewocjonalia do parafii. - Nasze pieczywo liturgiczne niskoglutenowe ma najniższą zawartość glutenu na świecie - zapewnia Michał Dąbrowski.
Proces wypieku hostii dla chorych na celiakię różni się znacząco od wypieku tradycyjnych komunikantów.
W przypadku hostii niskoglutenowej niezbędne są specjalne piece, gdyż zgodnie z wymaganiami prawa kanonicznego wypiek pieczywa liturgicznego winien być wyłącznie z mąki pszennej. - Dlatego też jedynymi składnikami przy wypieku komunikantów niskoglutenowych są skrobia pszenna oraz woda - tłumaczy dostawca specjalnej hostii.
Lista parafii, w których można przyjąć hostię bezglutenową, dostępna jest na stronie www.celiakia.pl. W Krakowie są to: kościół św. Barbary przy Małym Rynku, kościół Ojców Dominikanów, ul. Stolarska, parafia Pana Jezusa Dobrego Pasterza, ul. Dobrego Pasterza, parafia Miłosierdzia Bożego, os. Na Wzgórzach i parafia Matki Bożej Pocieszenia, ul. Bulwarowa.
Komunię św. bezglutenową można przyjąć również w małopolskich kościołach w Gdowie, Olkuszu, Nowym Sączu i Lipinkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?