18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Największa lasagne, czyli rekord Guinnessa

WŁODZIMIERZ KNAP
4 tony 865 kg – to od wczoraj najlepszy wynik na świecie w kategorii „Największa lasagne”  Fot. Anna Kaczmarz
4 tony 865 kg – to od wczoraj najlepszy wynik na świecie w kategorii „Największa lasagne” Fot. Anna Kaczmarz
ATRAKCJE. Wy­pieczona w Centrum Kibicowania „Solne Miasto” lasagne ważyła prawie 5 ton. Przy „gotowaniu” gigantycznych ilości włoskiej potrawy pracowało 50 osób.

4 tony 865 kg – to od wczoraj najlepszy wynik na świecie w kategorii „Największa lasagne” Fot. Anna Kaczmarz

Wieliczka

Zobacz ZDJĘCIA największej lasagne >>

Długość – 26 metrów. Szerokość – 5,5 metra. Waga –4 tony 865 kg. To podstawowe wymiary lasa­gnebolognese, którą przyrządzono wczoraj w Centrum Kibicowania w wielickim parku Mickiewicza. Do przygotowania rekordzistki użyto: 1,5 tony makaronu, 500 kg mięsa, 250 litrów sosu pomidorowego i tyle samo beszamelowego, 600 kg jarzyn, 200 kg papryki i 500 kg żółtego sera, a także ogromne ilości przypraw (m.in. 10 kg. soli) oraz świeżych i suszonych ziół.

Największą na świecie lasagne przyrządziło 50 kucharzy z krakowskiej restauracji „Magillo” oraz ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. – O której zaczęliśmy gotowanie? Inauguracja pracy „przy lasagne” miała miejsce 19 czerwca o godzinie 23.59, a finał nastąpi 20 czerwca ok. godz. 16, kiedy nasze dzieło zostanie zważone i zmierzone – mówił Wojciech Wołosowski ze SMKiC, który był wczoraj szefem „Euro­kuchni” w parku Mickiewicza. Wielkiemu gotowaniu przyglądał się m.in. włoski mistrz kuchni – Giancarlo Russo, który wraz z kucharzami piłkarskiej reprezentacji Włoch, mieszkającej w hotelu „Turówka” w Wieliczce, zasiadał w tzw. komisji Guinnessa oceniającej ogromny smakołyk.

Osiągnięty w Wieliczce wynik oznacza, że pobito o ponad 1,1 tonę poprzedni rekord Guinnessa w tej kategorii ustanowiony w 1993 roku w Kalifornii. Ponieważ „kuchnia”, gdzie przygotowano włoskie danie stała na wadze, to że włoska potrwa przygotowana podczas Euro 2012 jest większa od poprzedniczki było wiadomo już krótko po godz. 14, kiedy kucharze zakończyli pracę, a kontynuowano już tylko zapiekanie kolejnych partii smakołyku (czterometrowe fragmenty lasagne wsuwano na ok. 60 minut do specjalnego, przesuwanego pieca). – Waga pokazuje, że lasagne ma ponad 4 tony, ale na razie nie jest to miarodajne. By takie było trzeba zwolnić kilkanaście blokad wagi, co zostanie zrobione już komisyjnie – opowiadał o szczegółach projektu Wojciech Wołosowski.

Lasagne po południu podzielono na ponad 10 tys. porcji i rozdano wśród publiczności. Sponsorami strategicznymi „rekordowego” projektu byli restauracja „Magillo” oraz Makro.To drugi rekord Guinnessa osiągnięty w Wieliczce. W czerwcu 2011 roku na dziedzińcu Muzeum Żup Krakowskich wybudowano największą na świecie solniczkę; ma ona prawie 6 m wysokości.

Jolanta Białek

[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski