Fot. (BES)
Autorami książki są Józefa Kuchta, szefowa GOK w Łopusznej i od kilkudziesięciu lat organizatorka konkursu potraw regionalnych w Łopusznej, a także Józef Kopkas, słowacki mistrz kucharski oraz Marcin Jagła, pomysłodawca przedsięwzięcia.
Publikacja zawiera kilkadziesiąt przepisów na zupy, potrawy z kaszy, kapusty, ziemniaków, a także potrawy mączne i mięsne z Podhala i okolic Kieżmarku. Niektórych można było spróbować podczas promocji, a inne przyrządzić we własnej kuchni według zawartych w publikacji przepisów.
Przy okazji prezentowania przepisów burmistrz Marek Fryźlewicz opowiedział, że podczas jednego ze swoich pobytów w zaprzyjaźnionym z Nowym Targiem niemieckim Radevormwald odkrył, że istnieje tam coś na kształt koła gospodyń wiejskich, sęk w tym, że członkami są wyłącznie mężczyźni. Do kuchni w trakcie gotowania nie ma prawa wejść żadna kobieta. Dopiero na degustację zapraszane są osoby z zewnątrz bez względu na płeć.
Publikacja była wydana przez burmistrza, a współfinansowana przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu "Tatry" w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007-2013.
(BES)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?