Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podróż kulinarna

BES
Fot. (BES)
Fot. (BES)
NOWY TARG. Promocja książki pt. "Podróż kulinarna z Nowego Targu do Kieżmarku - meandry smaków pogranicza polsko-słowackiego" zgromadziła wiele osób. Była ona tym ciekawsza, że promocja połączona była z degustacją potraw regionalnych.

Fot. (BES)

Autorami książki są Józefa Kuchta, szefowa GOK w Łopusznej i od kilkudziesięciu lat organizatorka konkursu potraw regionalnych w Łopusznej, a także Józef Kopkas, słowacki mistrz kucharski oraz Marcin Jagła, pomysłodawca przedsięwzięcia.

Publikacja zawiera kilkadziesiąt przepisów na zupy, potrawy z kaszy, kapusty, ziemniaków, a także potrawy mączne i mięsne z Podhala i okolic Kieżmarku. Niektórych można było spróbować podczas promocji, a inne przyrządzić we własnej kuchni według zawartych w publikacji przepisów.

Przy okazji prezentowania przepisów burmistrz Marek Fryźlewicz opowiedział, że podczas jednego ze swoich pobytów w zaprzyjaźnionym z Nowym Targiem niemieckim Radevormwald odkrył, że istnieje tam coś na kształt koła gospodyń wiejskich, sęk w tym, że członkami są wyłącznie mężczyźni. Do kuchni w trakcie gotowania nie ma prawa wejść żadna kobieta. Dopiero na degustację zapraszane są osoby z zewnątrz bez względu na płeć.

Publikacja była wydana przez burmistrza, a współfinansowana przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu "Tatry" w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007-2013.

(BES)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski