Uroczysty obiad, romantyczna kolacja, leniwy wieczór w samotności – bez dobrego wina trudno sobie wyobrazić jesienne wieczory. Najlepsze trunki na nadchodzące miesiące poleca Janusz Zemła z firmy Vinarius.
Trapio (1) to wyjątkowe wino hiszpańskie, pochodzące z regionu Walencji. Wytwarza się je z gron ponad pięćdziesięcioletnich krzewów szczepu monastrell, sadzonych bez podkładek. Trapio regularnie otrzymuje nagrody w międzynarodowych konkursach: ostatnie wyróżnienie to srebrny medal na konkursie w Brukseli (2009). Wydajność, nie przekraczająca kilograma owoców z krzewu, zapewnia wino niezwykle skoncentrowane, o wyrazistych aromatach podsmażanych czerwonych owoców, z nutami tytoniu, lukrecji i akcentem wanilii. W ustach potężne, ale harmonijne, z długim finiszem. To czerwone, wytrawne, intensywne wino najlepiej jest podawać w temperaturze 17–18 stopni C. Doskonale pasuje do wieprzowiny w sosach, pieczeni wołowej, steku i dziczyzny.
Alzacki Gewürztraminer (2) jest łagodnym półwytrawnym winem o niezwykle mocnym i bogatym aromacie egzotycznych owoców, róży i dojrzałych ananasów. Pasuje do potraw kuchni egzotycznych, chińskiej i indyjskiej z korzennymi przyprawami. Podaje się go również do serów z mytą skórką o intensywnym aromacie, takich jak Münster. Przy produkcji chilijskiego wina Fevre Carmenere Gran Cuvee (3), pochodzącego z serca doliny Maipu, stosuje się przedłużoną macerację w celu zbudowania dobrej struktury tanin. Następnie wino dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, nabierając złożoności i finezji. W rezultacie otrzymujemy kolor intensywnie purpurowy; w nosie aromaty czarnych jagód, porzeczek, pieprzu, dębu i fiołków, natomiast w ustach pełne, aksamitne, długie z delikatnym czekoladowym posmakiem. Warto podawać je do kaczki, mięs z grilla i pieczonego schabu, najlepiej w temperaturze 16–17 stopni C.
(MISI)
R E K L A M A
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?