Dziennik Polski -  Wiadomości Kraków, Informacje Kraków | Dziennik Polski

Nowy kierunek: dietetyka

Nowy kierunek: dietetyka

Wydział Lekarski Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w nadchodzącym roku akademickim 2010/2011 otwiera nowy kierunek studiów - dietetykę.

STUDIA. Oferta edukacyjna UJ CM jest ważnym krokiem, aby nadać nauce o odżywianiu właściwą rangę

- Jesteśmy przygotowani na przyjęcie 200 studentów - mówi prof. dr hab. med. Maciej Małecki, prodziekan ds. organizacji i programu studiów Wydziału Lekarskiego, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Metabolicznych UJ CM. - Będą to studia stacjonarne i niestacjonarne I i II stopnia.
120 miejsc przewidujemy na studia I stopnia, natomiast 80 na studia II stopnia.

Dlaczego dietetyka? Jak podkreśla prof. Małecki jest to dyscyplina niezmiernie ważna w XXI wieku. Ważna dlatego, że prawidłowa dieta może zapobiegać powstawaniu wielu chorób, określanych jako choroby cywilizacyjne. Zalicza się do nich m.in. otyłość, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową oraz nowotwory. - Musimy mieć świadomość, że około jedna trzecia polskiego społeczeństwa ma nadwagę, coraz więcej osób dotyka też otyłość - przedstawia skutki nieprawidłowego odżywiania prof. Małecki. - Nieprawidłowa dieta i otyłość w bardzo ścisły sposób wiąże się również z zachorowaniem na cukrzycę typu 2. Już około 4-5 proc. Polaków żyje z tą chorobą, której przecież można w znacznym stopniu zapobiegać stosując właściwą dietę.

Właściwe odżywanie to także profilaktyka nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej oraz wielu chorobowych jednostek onkologicznych. Mówiąc krótko: jeśli będziemy się prawidłowo odżywiać, to możemy być zdrowsi. Jednak dieta to nie tylko profilaktyka - dieta to także leczenie. - Aby pacjent z cukrzycą mógł być właściwie wyrównany metabolicznie albo pacjent z nadciśnieniem tętniczym mógł właściwie to nadciśnienie leczyć i żyć jak najdłużej, musi się prawidłowo żywić - podkreśla znaczenie odpowiedniej diety prof. Maciej Małecki. - Dlatego w zespołach medycznych leczących pacjentów z tymi jednostkami chorobowymi powinien być także dietetyk. Ponadto jest także wiele innych chorób, niekoniecznie zaliczanych do cywilizacyjnych, np. chorób uwarunkowanych genetycznie, w których rola dietetyka także jest kluczowa.

Aby nie ograniczać się tylko do aspektów czysto medycznych, trzeba powiedzieć, że przecież wszyscy lubimy dobrze zjeść - jednak to, co jemy powinno być nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlatego otwierając nowy kierunek - dietetykę - Wydział Lekarski UJ CM liczy na to, że absolwenci znajdą zatrudnienie nie tylko w placówkach służby zdrowia, ale także w zakładach żywienia zbiorowego, w hotelach, sanatoriach, w domach opieki społecznej, w końcu część z nich będzie udzielać porad dietetycznych działając na własny rachunek.

Otwarcie nowego kierunku uzyskało finansowanie z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki UE. - Collegium Medicum aplikowało o wsparcie finansowe, między innymi na uruchomienie dietetyki, i otrzymaliśmy pieniądze z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego - wyjaśnia profesor. Kandydatów na studentów niestacjonarnych pierwszego roku dietetyki ucieszy zapewne wiadomość, że zaczynając teraz naukę, będą mogli się uczyć za darmo aż do końca studiów - I lub II stopnia - zabezpiecza to otrzymany grant Pro Bono Collegi Medici Universitatis Jagiellonicea. Jeśli chodzi o rekrutację, kandydatami na I stopień studiów są absolwenci szkół średnich z maturą (starą lub nową). II stopień mogą wybrać absolwenci z ukończonymi studiami I stopnia z dietetyki. Tego typu studia prowadzone są już w Polsce w kilku uczelniach - zarówno państwowych, jak i prywatnych. - Sądzimy, że uzupełnienie tej oferty edukacyjnej poprzez otwarcie nowego kierunku na najstarszej uczelni w Polsce, jest ważnym krokiem, aby nadać nauczaniu dietetyki właściwą rangę - komentuje prof. Maciej Małecki.
1 »
Reklama
 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Reklama
Reklama