Na Palenicy Białczańskiej przy wejściu na szlak do Morskiego Oka stanęły nowe food trucki. Samochody z jedzeniem zastąpiły dotychczasowe szałasy z grillami. Nie znajdziemy w nich jednak kebabów czy hamburgerów, ale tradycyjne lokalne jedzenie - m.in. jagnięcinę.
Tatrzański Park Narodowy, który zarządza terenem na Palenicy, już w czasie remontu dużego parkingu w tym rejonie zdecydował, że zmieni lokale, w których serwowana była mała gastronomia. I postawił na food trucki. Także dlatego, że w porze nocnej auta będą znikały z tego rejonu. Dzięki temu zapachy jedzenia nie skuszą dzikich zwierząt żyjących w Tatrach.
TPN chce stworzyć nową markę gastronomiczną, która będzie bezpieczna dla klientów i nieszkodząca przyrodzie. Władze parku zamierzają w ten sposób promować lokalne przysmaki, a nie śmieciowe jedzenie w formie kebabów i hamburgerów. Według wymagań parku, potrawy mają być niedrogie i podawane w ekologicznych opakowaniach.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Wschodni Szlak Rowerowy Green Velo
Źródło: AIP
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?