Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Foodtrucki na drodze do Morskiego Oka

Łukasz Bobek
Łukasz Bobek
Łukasz Bobek
W drodze do Morskiego Oka można kupić jedzenie prosto z samochodów i skosztować jagnięciny.

Na Palenicy Białczańskiej przy wejściu na szlak do Morskiego Oka stanęły nowe food trucki. Samochody z jedzeniem zastąpiły dotychczasowe szałasy z grillami. Nie znajdziemy w nich jednak kebabów czy hamburgerów, ale tradycyjne lokalne jedzenie - m.in. jagnięcinę.

Tatrzański Park Narodowy, który zarządza terenem na Palenicy, już w czasie remontu dużego parkingu w tym rejonie zdecydował, że zmieni lokale, w których serwowana była mała gastronomia. I postawił na food trucki. Także dlatego, że w porze nocnej auta będą znikały z tego rejonu. Dzięki temu zapachy jedzenia nie skuszą dzikich zwierząt żyjących w Tatrach.

TPN chce stworzyć nową markę gastronomiczną, która będzie bezpieczna dla klientów i nieszkodząca przyrodzie. Władze parku zamierzają w ten sposób promować lokalne przysmaki, a nie śmieciowe jedzenie w formie kebabów i hamburgerów. Według wymagań parku, potrawy mają być niedrogie i podawane w ekologicznych opakowaniach.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Wschodni Szlak Rowerowy Green Velo

Źródło: AIP

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski