Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal w Proszowicach. Ogórek w sosie curry

Magdalena Uchto
Gospodynie z Piekar serwowały ogórka w sosie curry z ryżem, tortillą i kurczakiem
Gospodynie z Piekar serwowały ogórka w sosie curry z ryżem, tortillą i kurczakiem Fot. Magdalena Uchto
Na miejskim Rynku królowało zielone warzywo. Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia serwowały je pod różnymi postaciami.

Burmistrz Grzegorz Cichy nie ukrywa, że przynajmniej na kilka godzin centrum miasta powróciło do funkcji jaką spełniało prawie sto lat temu. - Znów mamy jarmark. Z przyprawami, rękodziełem, a przede wszystkim stoiska, na których dominuje ogórek - mówi. I przypomina, że święto tego warzywa ma być powrotem do tradycji kwaszenia ogórków, z której przed laty słynął region proszowicki.

Tym razem, podczas festiwalu, prezentowano przede wszystkim potrawy, które można przygotować wykorzystując ogórki. Powodzeniem cieszyły się dania konkursowe. Spore zainteresowanie wzbudzał sernik ogórkowy. - Do jego zrobienia potrzebujemy, oczywiście poza ogórkami, rzodkiewkę, czerwoną cebulę, ser i żelatynę - wylicza Małgorzata Czerwiec ze Stowarzyszenia Kobiet Wsi Bobin. I dodaje, że stowarzyszenie na tym święcie debiutuje. Ale chętnych po nietypowe ciasto nie brakowało.

Trzy koła gospodyń serwowały zupę ogórkową, ale każde inną. Panie z Łaganowa polecały zupę ze świeżych ogórków, gospodynie z Ostrowa - zagęszczaną żółtkami, a KGW Przezwody - tradycyjną. Natomiast KGW z Piekar znalazło jeszcze inny sposób na ogórka. Na stoisku to warzywo pojawiło się w sosie curry z ryżem, tortilą i kurczakiem.

Dominik Marchewka, który - jak mówi - wspiera gospodynie zdradza, że do przyrządzenia tej potrawy niezbędna jest marynowana pierś z kurczaka w sosie jogurtowym, świeży i starty ogórek z dodatkiem jogurtu, dwa rodzaje ryżu - biały i żółty oraz smażona tortilla. - Danie jest przygotowane na bazie prawdziwego indyjskiego sosu curry - mówi pan Dominik. I to właśnie przyrządzona przy jego pomocy potrawa zwyciężyła na III Festiwalu Święto Ogórka Proszowice 2017.

Podczas imprezy można się było dowiedzieć nie tylko o kulinarnych właściwościach ogórka, ale i zdrowotnych. - To warzywo korzystnie wpływa na przewód pokarmowy - zapewnia prof. Antoni Dyduch, „Zasłużony dla Gminy i Miasta Pro-szowice”. Dodaje, powołując się na specjalistów z Uniwersytetu Rolniczego, że woda spod kiszonych ogórków jest niezastąpiona podczas upałów.

Święto Ogórka było też okazją do rozmów z przedstawicielami instytucji rolniczych. Na stoisku KRUS-u można było uzyskać informacje dotyczące rewolucji emerytalnej, a od pracowników ARiMR - m.in. o płatnościach obszarowych. Okazuje się, że w regionie proszowickim sporym zainteresowaniem cieszy się program dotyczący restrukturyzacji małych gospodarstw. Tu złożono prawie 150 wniosków.

Podczas festiwalu ogórek królował na stołach. A zaopatrzyć można się było też m. in. w pomidory z Opatkowic. - Uprawiam przede wszystkim pe malinowe. Ale mam też inne odmiany, takie jak: paprykowe, cherry czy czarne pomidory - mówi Dariusz Iwański.

WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 14. "Biber"

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Festiwal w Proszowicach. Ogórek w sosie curry - Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski